streda 17. februára 2016

                   IMUNITA
Imunita je schopnosť ktorá dokáže idetifikovať a zničiť cudzorodé látky.Tvorí ju systém
buniek, orgánov a protilátok v vašom tele. Tento systém bojuje s každou našou chorobou.
Túto schopnosť dostaneme od prírody do vienka, no je aj na nás, ako si ju budeme budovať a posilňovať. Imunita je niečo, čo má každý z nás, no kým neochorieme, tak ju vôbec neriešime.  Prvá pomoc pri jej budovaní je v rukách matiek, pretože prvé a aj dôležité posilnenie imunity prichádza hneď po narodení vo forme materského mlieka. To obsahuje látky, ktoré imunitu posilnia, preto je vhodné dojčiť najmenej šesť mesiacov. Stáva sa však, že mamičky z rôznych príčin dojčiť nemôžu. Preto je v takých prípadoch vhodné detičkám podávať probiotika pre deti, aby sme imunite pomohli. Môžme ich podávať aj pri prechode na umelú stravu, aby si s tým dieťa  ľahšie poradilo.  Neskôr je vhodné strážiť deťom váhu, viesť ich k fyzickej aktivite a naučiť ich správnym stravovacím návykom.. Vhodné je aj otužovanie a saunovanie. Životné prostredie, životný štýl a stravovanie častokrát spôsobia oslabenie imunity. Hľadáme potom prostriedky na posilnenie imunity, aby sme sa vyhli chorobám a boli zdravý. Ak sa choroby často opakujú, alebo sa kožné choroby prejavia v podobe alergií, je to prejav organizmu, že imunitný systém nefunguje tak ako by mal.  Aby imunitný systém správne pracoval, môžme si pomôcť vhodnými prípravkami na posilnenie imunity. Tie nám pomôžu imunitný systém posilniť a naštartovať jeho správne fungovanie.
Na našu imunitu ma vplyv aj počasie.Dokážu ovplyvniť nielen imunitný systém a pridružené zdravotné komplikácie ako alergiu, astmu či autoimunitné problémy. Zmeny počasia môžu spôsobiť : 
1. Prechladnutie a chrípku -či už je to zmena z teplého počasia na chladné alebo naopak. Preto v takýchto podmienkach by bolo vhodné podporovať imunitný systém prípravkami , ktoré obsahujú správnu kombináciu vitamínu C 
2.Zápal prínosových dutín- kombinácia suchého a studeného vzduchu môže pôsobiť na nosnú sliznicu.Zvyčajne výsledkom býva nádcha.
3. Astma a alergie-Teplé počasie môže zhoršiť alergické príznaky.Astmatický záchvat môže byť spustený aj náhlym poklesom teploty.
Samozrejme tých ochorení môže byť viac, a práve preto si musíme dávať väčší pozor na svoju imunitu.
 Chlad a imunita - Dospelí človek prechladne 3x do roka. Najväčší vplyv má menenie sa ročných období hlavne na jeseň a na jar. 
Ďalšou zaujímavou vecou o našej imunite je že sa dokázalo že aj psychika má vplyv na imunitu.
Vieme, že pozitívne emócie dokážu zlepšia náladu ale aj posilniť imunitný systém. No naopak - tie negatívne emócie imunitu potlačujú. Stres a úzkosť spôsobujú zhoršenie imunitného systému.
Najväčším problémom je, že si neuvedomujeme, aká je pre nás imunita dôležitá, a že to nieje len ďalšia nepotrebná vec.

2 komentáre: